Trimmen is een verzamelnaam voor:
Plukken – knippen – effileren – scheren – uitkammen/borstelen – ontwollen – wassen – drogen.

Plukken:
Met de hand verwijderen van loszittend dood haar. Het ruwe haar valt niet vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven zich te ontwikkelen. Wanneer een ruwharige hond niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen/irritaties groter. Sommige ruwharige honden zijn slecht te plukken. De vacht laat niet makkelijk los en je kan dan merken aan de hond dat het plukken niet fijn is. Soms is het dan aan te raden om langer te wachten, totdat hij wel goed ‘plukrijp’ is. Helaas zien we steeds meer dat een vacht lastig te plukken is, en het gevolg daarvan is een rode geirriteerde huid. Ik zal dan in overleg met de klant, aanraden om de hond voortaan te knippen. Een wat zachtere vacht zien we vaak bij dieren die gecastreerd zijn, of de wat oudere dieren. Ik ben van mening dat de trimbehandeling ten alle tijde prettig moet zijn voor de hond, en ik weiger dan ook een hond te plukken die hier pijn van onder vind. Ik oefen dit vak uit omdat ik erg veel van dieren houd, en vind het niet nodig om ze onnodig pijn te doen.
Voorbeelden van honden met plukvachten zijn: Jack Russel, Cairn terriër, Schnauzer, Fox terriër, Airdale Terriër enz..

Knippen, scheren en effileren:
De vacht inkorten d.m.v. schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt, anderen worden geknipt en geschoren. Bij effileren wordt de vacht ingekort of uitgedund met een speciaal getande schaar.
Voorbeelden van honden met knipvachten zijn: Poedel, Maltezer, Shi-Tzu, Boomer, Lhasa Apso, Yorkshire terrier, enz. Engelse Cockerspaniël, Golden retriever, Cavalier King Charles, Stabij, Setter, enz. worden voornamelijk ge-effileerd.

Borstelen, uitkammen, ontwollen:
Borstelen en uitkammen van de vacht en eventuele klitten verwijderen, mits dit er niet te veel zijn en het voor de hond dragelijk is. Ontwollen d.m.v. een blazer, veel kamwerk en het in bad gaan van de hond wordt de loszittende onderwol zoveel mogelijk verwijderd. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is. Het uitkammen van de hond is de taak van de baas, maar door omstandigheden of extreem zware vachten kan de trimsalon hulp bieden.
Voorbeelden van honden die wel hulp kunnen gebruiken tijdens de rui zijn: Duitse en Canadese Herder, Groenendaeler, Berner Senner, Schotse Collie, Newfoundlander, enz

Wassen en föhnen:
Er zijn kortharige honden die alleen komen om gewassen te worden. Alle andere honden die voor een trimbeurt komen gaan zo wie zo in bad behalve enkele plukhonden. Na het bad worden de honden gedroogd met een waterblazer en/of föhn. Het voordeel van de waterblazer is dat deze de vacht goed “open” legt en eventuele huidbeschadigingen, huidaandoeningen, parasieten, enz.. ontdekt worden. U wordt uiteraard op de hoogte gesteld als er iets met uw hond aan de hand is en U wordt eventueel met uw viervoeter doorverwezen naar de dierenarts.


Wat u zelf kan en moet doen.
Het dagelijks onderhoud van de vacht is de taak van de baas. U kunt uw hond niet vroeg genoeg laten wennen aan borstelen en kammen, en natuurlijk een bezoekje aan de trimsalon. U mag gerust langs komen om advies in te winnen wat het beste is voor uw hond qua kammen en borstels. Dan kunnen we gelijk laten zien wat de beste manier is van kammen. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is, kan er al een puppytrim gegeven worden.

Waarom naar de trimsalon?
Voor bijna ieder hondenras is een bezoekje aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen ontzettend verharen. Afhankelijk van de vacht houdt trimmen in: scheren, knippen, plukken, uitdunnen, plukken, wassen, kammen en/of borstelen. In de winter kan de vacht van de hond wat langer blijven. Bedenk dan wel dat lang haar langer nat blijft. Ook de nagels worden tijdens een trimbeurt gecontroleerd en eventueel geknipt. Het duimpje aan de voorpoten en bij sommige honden het hubertusklauwtje aan de achterpoten verdienen extra aandacht omdat deze de grond niet raken en dus niet slijten. Niet zelden is zo’n nageltje zo lang dat hij opnieuw de hondenpoot in groeit. Goed onderhouden nagels zijn van belang voor de stand van de voet. Men kan ook terecht voor het nagels knippen alleen. Wel even bellen van te voren.

Het gebit:
Het reinigen van het gebit is een taak voor de dierenarts.

Anaalklieren:
De laatste ontwikkelingen zijn dat het niet goed is anaalzakjes leeg te drukken omdat dit de aanmaak alleen maar verhoogd. Als de hond last heeft van zijn anaalklieren is hiervoor dus ook de dierenarts de juiste plaats.

Oren schoonmaken:
Tijdens de trimbeurt worden de oren van uw hond nagekeken. Het overtollige haar wordt uit de gehoorgang geplukt om ontstekingen te voorkomen. Soms is het nodig de oren met een oorcleaner te behandelen.


Hoe vaak uw hond moet worden getrimd is afhankelijk van:

  • De soort vacht. Een hond met een plukvacht heeft een ander verhaar ritme dan een hond met een knipvacht. Een ruwharige hond (plukvacht) heeft een zogenaamde blokverharing. Dit betekend dat alle haren op hetzelfde moment zijn uitgegroeid en allemaal tegelijk loslaten. Een kniphond heeft daarentegen een mozaiekverharing. Dit is te vergelijken met de mens, af en toe verlies van een paar haren, maar wel het hele jaar door. Met een plukvacht bepaald dus de hond wanneer hij/zij getrimd moet worden. Met een knipvacht kan de baas beslissen.
R

Poedelvachten 4-8 maal per jaar

R

Ruwharige vachten 2-4 maal per jaar

R

Spaniëlvachten 4-6 maal per jaar

R

De omstandigheden. Langharige honden die hun lange haar willen behouden hebben meer onderhoud nodig dan degene die een kort model hebben. Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn ondergaan vaak een vachtverandering waardoor de trimsalon ook vaker bezocht moet worden

R

Hoe belangrijk is een goed verzorgde hond voor de baas en wat wil de baas er zelf voor doen.

R

Heeft de hond gezondheid-/vachtproblemen? Als u nagaat hoeveel uur er aan uw hond gewerkt wordt dan zal de prijs niet tegenvallen.

Tips voor het brengen van uw hond

  • Laat uw hond uit voordat U hem naar de trimsalon brengt. Het is voor de hond vervelend zijn behoefte op te moeten houden tijdens de behandeling.
  • Probeer de hond zo droog mogelijk te brengen aangezien een natte vacht niet behandelbaar is.
  • Doe een “plukhond” niet in bad voor hij naar de trimsalon gaat.
  • Twee dagen voor en twee dagen na de trimbeurt de hond niet behandelen met vlooien bestrijdingsmiddelen. Breng hem wel vlo vrij.
  • Als uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm of vlooien etc.) willen wij dit graag van te voren weten.
  • Als de conditie van uw hond niet zo goed is door bijvoorbeeld ouderdom, overgewicht of incontinentie meld dit dan, zodat wij een extra pauze voor de hond kunnen inlassen.
  • Geef de hond geen (homeopathische) verdovende middelen. U kunt in overleg wel pilletjes meegeven, maar onze voorkeur gaat uit naar een hond die zich misschien wel zenuwachtig voelt maar door geruststelling zich toch laat behandelen.
  • Breng de hond niet met een volle maag.
  • Breng de hond altijd aan de lijn.